A váratlan lottó

Répondre
lavendercherida

A váratlan lottó

Message par lavendercherida »

Sziasztok! Gábor vagyok, 38 éves, egy közepes méretű cégnél dolgozom projektmenedzserként. Sosem voltam az a szerencsejátékos típus. Sőt, egész életemben óvakodtam mindentől, ami pénzbe kerül és bizonytalan. A kollégáim néha lottóztak, a sógorom minden héten megjátszotta a kedvenc számait, de én csak legyintettem. “Nem dobok ki pénzt az ablakon” – mondogattam. Aztán jött az a bizonyos este.

Egy csütörtök volt. Emlékszem, fáradtan értem haza a melóból. A főnököm, egy igazi rigolyás figura, az utolsó pillanatban dobott ránk egy új projektet, és nekem kellett összefognom az egészet. Este nyolckor már úgy ültem a kanapén, mint egy kifacsart citrom. A telefonomat nyomogattam, unalmas híreket olvastam, közben a feleségem, Zsuzsi, a gyerekkel volt elfoglalva a szobában.

Akkor kaptam egy üzenetet egy régi iskolatársamtól, Lacitól. “Gábor! Figyelj, mesélek valamit. Tudod, mindig is mondtam, hogy egyszer bejön. Ma nyertem 120 ezret!” Döbbenten olvastam a sorokat. Laci, aki mindig is egy laza figura volt, most tényleg nyert. Gyorsan rákérdeztem, hol. A válasz egyszerű volt: “Valami online kaszinó, nem bonyolult. Egy srác a munkahelyemen mondta. Olyan neve van, hogy vavada hu. Próbáld ki, haver, nem bánod meg!”

Először elhessegettem a gondolatot. Nem, nem, ez nem nekem való. De Laci lelkesedése ragályos volt. Kíváncsiságból beírtam a böngészőbe a címet. Egy letisztult, vidám felület fogadott. Nem voltak túl hivalkodó animációk, csak pár színes játék. A regisztráció is pofonegyszerű volt. Még mindig haboztam, de közben eszembe jutott a napi szívás a cégnél, a sok túlóra, ami után a fizetésem alig változott. “De most mi lesz, ha bepróbálom?” – kérdeztem magamtól. “A legrosszabb, ha veszítek pár ezret. De a legjobb? Lehet, hogy pont ez az, ami kell.”

Feltöltöttem egy kisebb összeget, amit nem sajnáltam volna elbukni. Aztán elkezdtem pörgetni az egyik egyszerű nyerőgépet. Percek teltek el. Eleinte csak a kis nyeremények jöttek: 500, 1000 forint. Aztán hirtelen egy nagyobb összeg villant fel a képernyőn: 25 ezer forint! Az adrenalin felpörgetett. Éreztem, ahogy a fáradtság elszáll, és valami izgalom veszi át a helyét.

Nem estem túlzásba. Megfogadtam, hogy nem veszítek el mindent. De az este további részében, amíg Zsuzsi altatta a gyereket, én ismét elővettem a telefont. Már nem a fáradtság hajtott, hanem a kíváncsiság. Kipróbáltam pár másik játékot is, és minden alkalommal más és más élmény ért. Nem voltam nyerőgép-függő, de a játékok mechanikája, a pörgetések ritmusa, a kisebb-nagyobb nyeremények valahogy kikapcsoltak. Olyan volt, mintha egy másik világba menekülnék a hétköznapok elől.

Ezen az estén nem lettem milliomos. De nyertem összesen 47 ezer forintot. Kicsit több, mint a havi kávém. Ami igazán fontos volt, az a sikerélmény. Egy olyan ember számára, aki egész nap a laptop előtt ül és mások problémáit oldja meg, ez a kis győzelem, még ha virtuális is, hatalmas lökést adott. A feleségemnek nem mondtam el azonnal. Csak másnap, mikor együtt reggeliztünk, említettem meg, hogy kipróbáltam a vavada hu oldalt, mert Laci ajánlotta.

“Na ne mondd!” – nevetett fel. “És? Nem buktad el a pénzt?”
“Dehogy” – vágtam rá büszkén. “Nyertem 47 ezret. Tessék, itt a kártyámon. Ez a mai vacsora, és még egy mozijegy is belefér.”

Zsuzsi hitetlenkedve nézett rám. “Tényleg ennyire egyszerű?”
“Nem egyszerű, de lehet” – feleltem. “Nem kell hozzá nagy tudás. Csak szerencse és egy kis önkontroll.”

Azóta eltelt néhány hónap. Nem lettem megrögzött játékos. De tudom, hogy van egy hely, ahol kipróbálhatom a szerencsémet, ha unatkozom. Nem a nagy összegek hajtanak, hanem a váratlan öröm, amit egy-egy nyeremény ad. Most is, ha fáradt vagyok egy rossz nap után, gyakran eszembe jut az az este, amikor először nyitottam meg a vavada hu oldalt. Az a perc, amikor a kis nyeremények együttese összeadódott, és valami olyat éreztem, amit régen: izgalmat és sikerélményt.

Persze, tudom, hogy a szerencse forgandó. De addig, amíg ésszel játszom, és nem hagyom, hogy eluralkodjon rajtam a játék, addig ez egy jó kikapcsolódás marad. A lényeg, hogy nem a pénz a fontos, hanem az érzés, hogy egy hétköznapi este hirtelen izgalmassá válhat. És ez a felismerés, ez a váratlan lottó, sokkal többet adott, mint a negyvenhét ezer forint.
Répondre