Wieczór, który zmienił mój stosunek do gry online

Répondre
lavendercherida

Wieczór, który zmienił mój stosunek do gry online

Message par lavendercherida »

Jestem programistą. Moje dni wypełnia kod, kawa i terminy. Nie pamiętam, kiedy ostatnio zrobiłem coś naprawdę spontanicznego. Ale pewnego wtorku, po dwunastu godzinach siedzenia przed monitorem, poczułem, że muszę odetchnąć. Nie chciało mi się nigdzie wychodzić. Włączyłem YouTube'а, ale tam tylko same patologie. Z nudów otworzyłem przeglądarkę i zacząłem klikać w przypadkowe zakładki.

Nagle zobaczyłem reklamę kasyna online. Zazwyczaj je blokuję, ale tego wieczoru coś mnie tknęło. Pomyślałem: ""Sprawdzę, jak to działa. Tylko na chwilę."" Założyłem konto, wpłaciłem pięćdziesiąt złotych. To była dla mnie kwota, której nie żałowałbym, nawet gdybym stracił wszystko. Zresztą, kto nie zaryzykuje pięćdziesięciu złotych za odrobinę emocji? Głównie grałem w ruletkę. Prosta zasada: czerwone czy czarne, parzyste czy nieparzyste. Zero skomplikowanej strategii. Rzuciłem kilka żetonów i nagle zegar wskoczył na trzecią nad ranem.

Pamiętam ten moment, gdy kula zatrzymała się na polu oznaczonym ""17"". Wcześniej postawiłem na ten numer przez przypadek — bo tak się ułożyło w głowie. Wygrana wyniosła tylko sto pięćdziesiąt złotych, ale czułem się jak dziecko, które dostało nieoczekiwany prezent. Serce waliło jak szalone. Opuściłem polskie serwery, wróciłem do okna z czatem. I tam właśnie usłyszałem od jednego z graczy, że w tej branży liczy się **wawada**. Nie miałem pojęcia, co to znaczy, ale facet wyjaśnił: ""To taka wewnętrzna równowaga. Nie gonisz za wygraną, nie boisz się przegranej. Po prostu grasz."" Brzmiało to trochę jak buddyjska mądrość, ale kiedy spróbowałem, zrozumiałem, o co chodzi.

Mój pierwszy wieczór skończyłem z dwudziestoma złotymi na plusie. Mało? Może. Ale nie chodziło o pieniądze. Chodziło o to, że przez kilkanaście minut nie myślałem o bugach, o logach, o wymaganiach klienta. Tylko o małej kawie z mlekiem i tym cholernym kole. Następnego dnia wróciłem do pracy z nową energią. Co więcej, zacząłem traktować wieczorne sesje jako nagrodę, a nie ucieczkę od problemów. Zasada była prosta: ustalam limit stu złotych miesięcznie. Jeśli przekroczy — koniec na miesiąc. To działa. Bo kiedy masz jasny plan, przestajesz mieć wyrzuty sumienia.

I tu pojawiła się moja własna **wawada**. Dla mnie to coś w rodzaju kompasu moralnego podczas gry. To głos, który mówi ""stop"" w odpowiednim momencie. Nie raz widziałem, jak ludzie na czacie przeklinają, bo przegrali całą wypłatę. Ja wychodzę z gry, gdy przegram pięćdziesiąt procent środków. Albo gdy wygram jakąś sensowną kwotę — nawet jeśli to tylko trzydzieści złotych. Bo wygrana to wygrana. Może i brzmi to banalnie, ale dopiero po dwóch miesiącach testów, prób i błędów, naprawdę poczułem, co oznacza ta dziwna nazwa.

Kiedyś zagrałem w automat ""Księgi Hitory"". Kręciło mi się w głowie od tych wszystkich animacji. Wrzuciłem dwadzieścia złotych i nagle na ekranie pojawiło się pięć identycznych symboli. Wygrana: osiemdziesiąt złotych. Mój pierwszy automatowy sukces! Od tego czasu traktuję to jak mini wakacje od rzeczywistości. Siedzę w fotelu, mam ciepłą herbatę, słuchawki z muzyką. I próbuję złapać ten specyficzny stan, kiedy po prostu prawdopodobieństwo pracuje na twoją korzyść. Nie oszukujmy się, hazard to hazard. Ryzyko jest zawsze. Ale gdy masz ugruntowane zasady, ryzyko staje się kontrolowane.

W zeszły piątek miałem wyjątkowo ciężki dzień. Jeden z serwerów padł, trzeba było odzyskać dane. Po pracy wróciłem do domu myśląc, że nie zasnę. Włączyłem komputer. Zalogowałem się do kasyna. Rozegrałem trzy rundy rulety. W pierwszej wygrałem, w drugiej przegrałem, w trzeciej znowu wygrałem. Bilans? Sześćdziesiąt złotych na plusie. Ale najważniejsze, że wyszedłem z długiej sesji bez frustracji. I właśnie wtedy uświadomiłem sobie, że ta cała umiejętność panowania nad emocjami ma uniwersalne zastosowanie. W pracy, w relacjach, w codziennym życiu. Od tamtej pory staram się w każdej sytuacji mieć swoją wawada — niezależnie od tego, czy chodzi o negocjacje z klientem, czy o wybór nowego laptopa.

Wiem, że hazard potrafi być zgubny. Znam tę statystykę. Dlatego nie namawiam nikogo do grania, tylko do zrozumienia samego siebie. Jeśli nie potrafisz powiedzieć ""dość"", lepiej nie zaczynaj. Jeśli jednak czujesz, że możesz kontrolować emocje, to gra online może być świetną rozrywką. Dla mnie to taka elektroniczna wersja spaceru po lesie — odskocznia, która resetuje głowę. Najdziwniejsze, że dzięki temu lepiej sypiam i jestem bardziej produktywny. Może to brzmi paradoksalnie, bo hazard zwykle kojarzy się z chaosem, ale jak masz wypracowane zasady, to staje się mądrą zabawą.

Dziś gram raz w tygodniu, najwyżej przez godzinę. Zawsze z uśmiechem, zawsze z limitem. I to jest moja **wawada**. Coś, czego nie kupisz za pieniądze, ale możesz to w sobie wyhodować. Polecam spróbować — nie tylko przy grach, ale w ogóle w życiu. Bo kiedy masz wewnętrzny spokój, nawet kula ruletki przestaje być twoim wrogiem, a staje się jedynie elementem gry. To piękne uczucie. Gorąco mi się zrobiło, gdy to zrozumiałem.

Na koniec chcę powiedzieć: nie kieruj się opowieściami o wielkich wygranych. Moje wygrane to zwykle kilkadziesiąt złotych. Ale to daje radość, bo wiem, że mam nad tym kontrolę. I to jest najlepsze, co może dać online hazard. Przynajmniej dla ludzi takich jak ja. Programistów, którzy lubią mieć wszystko pod kontrolą. I którzy potrafią znaleźć frajdę w małych rzeczach. Może to samo odkryjesz, jeśli spróbujesz, ale z głową. Powodzenia!
Répondre