Este volt már, amikor a hosszú műszak után beértem a lakásba. Az eső verte az ablakot, a város pedig mintha beolvadt volna a szürkeségbe. A kávéfőzőt bekapcsoltam, elővettem a telefont, és a kanapéra dőltem. Pontosan tudtam, mit fogok csinálni. Nem azért, mert muszáj. Hanem mert ez az utolsó óra a napban, amikor már nem nekem kell megoldanom valamit. Ilyenkor játszom egy kicsit.
Két éve találtam rá arra az oldalra. Vagyis nem találtam rá, inkább a fiam mondta, hogy próbáljam ki. Egy hétvégi ebédnél mesélte, hogy néha feldob egy fogadást, csak úgy, szórakozásból. Nem tűnt veszélyesnek, főleg, amikor ő azt mondta: „Apa, nem a pénzért csinálom. Azért, hogy érezze, a napomban van egy olyan perc, amikor semmi tőlem nem függ. Fordul egy kerék, és én csak nézem.” Először nevettem, hogy micsoda hülyeség, az én nemzedékem a piacon tanulta meg a kockázatot. De azért este, amikor egyedül maradtam, beütöttem a nevét. Az első mérkőzésvesztésem után megálltam, és rájöttem, hogy még mindig ott tart a logikám, hogy mindent meg kell magyaráznom. Az a gép azonban nem kínált magyarázatokat. Csak dobálta a szimbólumokat, és hirtelen arra gondoltam, hogy ez valahogy tisztességes. Minden nyerés vagy veszteség mögött nem a szándék áll, hanem a véletlen. És ez engem valamiért megnyugtatott.
Nem mondom, hogy ez volt a fordulópont. Sokáig csak néha, hetente egyszer-kétszer néztem be. Közben megtanultam a saját szabályaimat. Például mindig beállítok egy időkorlátot, mielőtt elkezdem. Kipróbáltam több platformot is, de valahogy a vavada. maradt meg a kedvencem. Nem azért, mert különlegesen szép vagy bejáratott. Hanem mert a fiam is ott van, és amikor ugyanabban a játékban látjuk egymást, vagy egy nyeremény után küldünk egymásnak egy emojit, az olyan, mintha egy közös hobbink lenne. Az én fiam, aki húsz éve semmiben nem akart velem osztozni, most este tízkor néha ír: „Papa, figyeld a nyolcas gépet.” És én figyelem. Ezerszer elhangzott már, de a lényeg nem a pénz. A lényeg az, hogy egy harmincperces játék után másképp tekintek a bizonytalanságra.
Egyszer – december elején volt, épp a karácsonyi vásárból jöttem haza – gondoltam, megengedek magamnak egy nagyobb tételt. Nem óvatlanul, csak egy kicsit többet, mint szoktam. A gép pörgött, aztán lassan állt meg, és egy sor, amire nem számítottam, egyszerre világított be. Először azt hittem, hogy tévedtem. Megnéztem az egyenleget, újra megnéztem, és egyszerűen nem akartam elhinni. De nem azért, mert nagy összeg lett volna. Azért, mert ez az a pillanat, amikor a világ egyszerre két dolgot mutat: az egyik, hogy a véletlen nem törődik a terveiddel, a másik, hogy ez nem ok arra, hogy feladd a terveidet. Leültem, és sokáig néztem a képernyőt. Nem örömöt éreztem, inkább valami meglepő higgadtságot.
Azóta nincs nagy sztorim. Nem nyertem villámgyorsan ezreket, nem fogok filmet csináltatni az életemből. De már sokadszor vettem észre, hogy az az esti húsz-harminc perc sokkal inkább magamról szól, mint a kaszinóról. Megtanultam például, hogy engedhetek el dolgokat. A régi énem mindenben a hibát kereste. Ha elrontottam egy tippet, órákig a fejemben játszottam vissza, mit kellett volna másképp csinálni. Ez a játék viszont arra kényszerít, hogy elfogadjam: nem tudok minden változót irányítani. A játékon kívül is egyre jobban megy. Minél többet engedek el, annál több energiám marad azokra, amik tényleg a kezemben vannak.
Nem rég olvastam valahol, hogy a szerencsejáték az érzelmek hullámvasútja. De nekem inkább olyan, mint egy tanóra, csak a tanár az esetlegesség. Ott van az összes ismeretlen a sorsolásban, az összes „talán”, és nekem tudnom kell, mikor mondom azt, hogy játszom még, és mikor azt, hogy elég. A fiam mondta is a napokban, hogy ritka egy apa, aki ezt így kezeli. Én meg csak annyit mondtam, hogy hát valakinek kezelnie kell. De igazából neki is köszönhetem, hogy ebbe a világba belekóstoltam.
Amikor bejegyzek egy nyereményt, soha nem azt nézem, hogy mit tudok belőle megvenni. A saját reakciómat nézem. Meg tudok állni? Vagy csak azért folytatom, hogy a lejtőn maradjak? Ilyenkor mindig eszembe jut egy barátom, aki a lottón nyert pár éve. Fél év múlva azt mondta, hogy talán jobb is, hogy nem lett milliomos, mert az egész családja megváltozott volna. Én ezt hülyeségnek tartottam régen. Most már nem.
Lassan egy éves az a decemberi este, amikor a nagyobb tétel bejött. Azóta sokat változtam. Kevesebb dolgot írok fel a listámra, mert tudom, hogy a világ úgyis közbeszól. Többet hagyok magamnak teret a spontaneitásra. A játék nálam sosem az elszámolásról szól, hanem arról, hogy őszinte legyek magammal: miért épp most akarom nyomni a gombot? Ha azért, mert unatkozom, akkor megnézek egy filmet. Ha azért, mert feszült vagyok, akkor sétálok egyet. Ha pedig azért, mert kíváncsi vagyok, mi történik, akkor nyugodtan pörgetek. Mert a kíváncsiság tiszta dolog. A kíváncsiság az egyetlen, ami nem hazudik.
A múlt héten is így volt. Minden nap zsongott a fejem a munkahelyi zajtól, csak arra vágytam, hogy valami értelmetlen dolgot csináljak. De a játéknál hirtelen rájöttem, hogy annyira értelmetlen, hogy az már értelmes. Nincs mögötte cél, nincs teljesítménykényszer. Csak forog a kerék, és azokkal a kis ikonokkal olyan történetet ír, amit nem mi szerkesztünk. Az az érzés, hogy kilépek a saját történetemből egy pillanatra, az megmarad. Ezért vagyok hálás annak a véletlennek, hogy két éve rátaláltam. A fiam útján, persze. Ő azóta is szórakozottan mondja, hogy miatta van minden bajom. De mindketten tudjuk, hogy nincs baj. Csak sok az este, és kell egy kis rendszer, ami arra tanít, hogy a dolgok egy része tisztán a véletlenre van bízva. Nem rossz tanár ez. Csak jó meghúzni a határt, és szerencsére eddig sikerült is.
Azt hiszem, a legnagyobb tanulság nem az, hogy nyertem vagy vesztett
Amikor a gép nyerni akart
-
lavendercherida